1 Haziran 2014 Pazar

"Herkesin kokusu kendine özgü" Akşam Gazetesi


‘Kokuyla Keşfet’ adlı kitap, koku almanın bilimsel yönlerini eğlenceli bir dille işlerken, kokunun insan ilişkilerine etkisini ve parfümün gizemli yönlerini anlatıyor. Sağlık editörü ve biyolog olan yazar Esra Öz, “Her insanın parmak izi gibi kendine özgü bir kokusu var” diyor.

SİBEL ATEŞ YENGİN
sibel.ates@aksam.com.tr

KAHVENİN NASIL KOKTUĞUNU UNUTTUYSANIZ DİKKAT! 

Kokunun insanları ve markaları nasıl etkilediğini anlatan Öz, kokunun iletişimde ve ilişkiler üzerinde oldukça etkili olduğunu söylüyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kokunun, insanın aşk hayatından hastalıklara hatta yediği yemeklere kadar çok büyük etkisi var. Koku deyip geçmemek lazım çünkü bazı hastalıkların ön belirtisi olabiliyor. Mesela, yıllar boyu çok iyi bildiğiniz peynir ve kahve gibi kokuları unutmaya başladıysanız Alzheimer ve Parkinson olma riskine karşı tetkik yaptırın. Günümüzde nesnel ölçüm metotlarıyla koku duyusunun ölçümleri de yapılabiliyor.”

AŞK HORMONU

Koku almada, feromonların önemli bir rol oynadığını söyleyen Esra Öz, kişinin doğal olarak salgıladığı feromonun aşk hayatında da etkili olduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmalara göre aşk duygusunun ortaya çıkması feromon maddesinin salgılanmasıyla başlıyor. Aşkın kokusu olarak tanımlanan bu madde, beynin ilgili bölümlerini uyarıyor ve böylece aşk doğuyor. “Her insanın parmak izi gibi kendine özgü bir kokusu var ve bu kokuyla kendilerine en uygun eşi seçiyorlar” diyen Öz, bu sayede bireylerin kendilerinden genetik olarak farklı kişiyi seçtiklerini ve bu şekilde nesillerin daha iyiye gittiğini söylüyor. 

KRALİÇELERİN BÜYÜLÜ ESANSLARI 

“Yapılan çalışmalarda, farklı aromaterapik kokuların beynin aktivitesini farklı şekilde etkilediği araştırma sonuçlarıyla gösterilmiştir. Örneğin; lavanta ve bergamot gibi uçucu yağların beyinde ‘mutluluk hormonu’ olarak bilinen endorfin salgısını 8-12 kat artırıp uygulamadan birkaç dakika sonra ruhsal ve fiziksel bir gevşeme sağladığı bildirilmiş. Mısır Kraliçesi Cleopatra da, güzel bir kadın olmamasına rağmen rahiplere hazırlattığı kokularla döneminde nam salmış, gül kokulu esanslarla büyük bir etki meydana getirmiş. 

GENÇ GÖRÜNMEK İSTEYENLER 

- Greyfurtlu parfüm kişinin altı yaş daha genç algılanmasına sebep oluyor!
- Çim kokusu kalp atışlarımızı hızlandırıp heyecanlanmamıza sebep oluyor.
- Biberiye gibi aromalar canlandırıyor, yasemin ise sakinleştiriyor...
- Limon aroması canlandırır, konsantrasyon ve performans gücünü arttırır.
- Yasemin sakinlik verir, korkuyu giderir. Uykuyu düzenler.
- Fesleğen rahatlatır.
- Biberiye acı hissini azaltır. 
- Gül duyuları harekete geçirir.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Ömür Tekeli de kokuların sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi. 

SARIŞINA ÇİÇEK, ESMERE BAHARAT 

Genelde beyaz, kuru tenli ve sarışınlara meyve ve çiçek kokuları, esmer tenlilere baharatlı ve taze kokular, buğday tenlilere ise, baharatlı ve oryantal kokular yakıştırılır. Kadınlarda menopoz döneminde ise tatlı, taze, vanilyalı ve kakaolu kokular önerilir. Parfümü ter kokusunu bastırmak için değil de, güzel kokmak için kullanıyorsanız doğru yoldasınız demektir. Terlemek elbette doğal bir refleks ama kullandığınız kokunun gözenekleri tıkamaması gerekir. Gözenekleri tıkayan ürünler yüksek düzeyde alüminyum içerebilir, bu da cildi tahriş edip alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Özellikle yaz aylarında her gün duş alıp temiz vücuda deodorant ya da parfüm sürmek gerekiyor. Çevreye zarar veren, ozon tabakasını etkileyen deodorantları tavsiye etmiyoruz, roll on ya da stick’ler kullanılabilir. Yine yaz aylarında baharatlı kokuları azaltıp taze kokuları çoğaltmamız hem çevremizi hem de bizi de rahat hissettirecektir. 

DUYGULAR KOKUNUZU ETKİLER

Hormonal değişimler, yoğun duygular, diyet, çemen, soğan, sarımsak gibi özel bileşenler, hava koşulları ya da kıyafetimizin dokusu bile kişisel kokunuz üstünde etkilidir. Özellikle stres kaynaklı terlemeler bireyleri çok rahatsız eder ve konforunu bozar. Bu tip terleme rahatsızlıkları için el, ayaklar ve koltuk altlarında ter bezlerinin çalışmalarını geçici süre durdurmak için botoks tedavisi uygulanıyor. Bu uygulama sadece uygulanan bölgeyi geçici süre etkiler, vücudun diğer bölgeleri terlemeye devam eder. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder